Zasáhne asteroid 2023DW Zemi na Valentýna 2046?

V pondělí 27. února 2023 astronomové objevili novou planetku, kterou označili jako 2023 DW. V současné době centrum Near-Earth Objects Coordination Center ESA zařadilo tento asteroid mezi potenciálně nebezpečné objekty. Pravděpodobnost, že se srazí se Zemí, byla aktuálně stanovena na 1:560. I tento poměrně vysoký poměr odpovídá pravděpodobnosti pouhých 0,18%. Ke srážce by teoreticky mohlo dojít 14. února 2046. Existuje ale velká šance, že 2023DW Zemi mine. Uvedené výpočty jsou navíc založeny na pouhých 62 astrometrických pozorováních prováděných po dobu jediného týdne.

Je tedy prakticky jisté, že v nadcházejících dnech a týdnech budeme mít další přesná pozorování pozic planetky, která dále zpřesní naše znalosti o její dráze. A teprve s odstupem několika následujících měsíců se ukáže, nakolik je pro Zemi 2023 DW skutečně nebezpečná.

Jako myšlenkový experiment provedl italský astronom Piero Sicoli svůj vlastní výpočet, aby zjistil pravděpodobnost dopadu a možné místo, kde k úderu dojde. Jeho výsledek je možné si prohlédnout na připojeném obrázku. Znovu je ale nutné zdůraznit, že i tento výsledek je extrémně předběžný a málo pravděpodobný. Přesto je drobné planetce věnována odpovídající pozornost. V tuto chvíli astronomové odhadují, že objekt má průměr přibližně 50 metrů. I když uvedený průměr je skutečně nicotný z pohledu planety Země, která by si takové srážky samozřejmě ani nevšimla. Mohlo by ale určitě dojít k lokální katastrofě která by pro nás, jako obyvatele planety, nebyla zanedbatelná.

Srovnání můžeme např. provést s meteorem Čeljabinsk, který explodoval nad Ruskem v roce 2013. Tehdejší těleso mělo o něco menší než poloviční rozměr oproti odhadu velikosti 2023 DW. Pokud si vzpomeneme došlo i tak ke zranění cca 1 500 lidí a nezanedbatelným materiálním škodám.

Planetka 2023 DW má v současné době na Turínské stupnici nebezpečnosti hodnotu 1. Ale ani to zatím není důvod k obavám. Hodnota 1 znamená: Rutinní objev, při kterém se předpokládá průlet objektu poblíž Země, který nepředstavuje žádnou neobvyklou úroveň nebezpečí. Současné výpočty ukazují, že kolize je extrémně nepravděpodobná bez důvodu k veřejné pozornosti nebo obavám veřejnosti. Nová teleskopická pozorování velmi pravděpodobně povedou k přeřazení na úroveň 0.

Asteroid 2023 DW nám může poskytnout skvělou příležitost lépe porozumět Turínské stupnici a tomu, jak se náš pohled na ty, které se do něho dostanou může v čase vyvíjet. Důležité je to i vzhledem k budoucnosti, protože se stanou běžnějšími. Není to proto, že by jich bylo najednou více, ale přibudou s ohledem na vývoj stále dokonalejších technologií, které nám umožňuje vidět tyto objekty, které pro nás byly ještě nedávno zcela nedostupné. Binzel, který Turínskou stupnici zavedl, řekl, že bychom mohli mít už za nedlouho najednou až tucet objektů, které budou nenulové. Ale přesto nebude důvod se tím nadměrně znepokojovat.

Budoucí observatoře, jako je Vera Rubin Telescope, NEO Surveyor či NEOMIR , budou schopny zaznamenávat menší objekty. Už nyní nám zlepšující se technika umožnila začít pozorovat více objektů, které skutečně zasáhly Zemi.

Právě minulý měsíc Krisztián Sárneczky z Maďarska objevil asteroid jen několik hodin předtím, než se srazil se Zemí nad Francií, vyvolal nápadnou světelnou show a na zem dopadly jeho zbytky v podobě drobných meteoritů. K dalším podobným případům došlo v listopadu 2022 v Kanadě a v březnu 2022 nad Arktidou.