Země dostane druhý měsíc

Ale jen na dva měsíce… Těleso s označením 2024 PT5, které bylo objeveno v srpnu letošního roku, se na podzim stane na určitý čas druhým měsícem Země. Počínaje 29. zářím a konče 25. listopadem letošního roku bude tato planetka zachycena gravitační silou Země a v tomto období donucena obíhat kolem naší planety, než se vrátí na svou původní oběžnou dráhu náležící k rodině asteroidů Arjuna.

Asteroid 2024 PT5 byl objeven 7. srpna 2024 v rámci projektu ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), na jehož fungování se podílí Havajská univerzita a americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA. Hlavním úkolem tohoto systému je objevovat blízkozemní objekty a případně včas varovat před jejich možnou srážkou se Zemí.

Podle vědecké studie zpracované Americkou astronomickou společností (American Astronomical Society) mohou být blízkozemní objekty, pohybující se po vhodné dráze, pravidelně přitahovány gravitační silou Země a po určitou dobu kolem ní obíhat. Vzniká tak fenomén miniměsíce, tedy drobného tělesa, které se v daném časovém intervalu stává přirozeným satelitem Země.

 Jak už bylo konstatováno v záhlaví článku, objekt, který nás navštíví, patří do rodiny asteroidů Arjuna, tedy sekundárního pásu planetek tvořeného vesmírnými kameny, které se pohybují po dráhách velmi podobných dráze Země v průměrné vzdálenosti od Slunce kolem 150 milionů kilometrů.

Aby se z těchto objektů staly, byť jen dočasně, miniměsíce, musí se některý z členů této rodiny k Zemi přiblížit na vzdálenost menší než 4,5 milionu km a současně by se jeho rychlost měla pohybovat kolem hodnoty 3540 km/h. Pokud planetka splní uvedená kritéria, je při vhodné chvíli zachycena gravitační silou Země a dočasně uvězněna na oběžné dráze kolem ní.

Právě asteroid 2024 PT5  se podle vědců na konci září přiblíží k  Zemi dostatečně blízko na to, aby splnil výše popsaná kritéria. K jeho zachycení dojde 29. září ve 20:02 UT.  Jeho geocentrická energie v tu chvíli bude záporná a objekt se tak nedokáže vymanit ze zemského  gravitačního pole.

Naši planetu bude obíhat po dráze ve tvaru podkovy a to až do chvíle než se vrátí zpět na svoji heliocentrickou dráhu. K tomu dojde, podle aktuální předpovědi, 25. listopadu v 10:33 UT, kdy se opět připojí k ostatním objektům v pásu asteroidů typu Arjuna a bude opět obíhat kolem Slunce.

Průměr asteroidu 2024 PT5 je přibližně 10 metrů, je tedy velmi malý a nebude jej možné spatřit neozbrojenýma očima. Bohužel na jeho pozorování nebudou stačit ani amatérské dalekohledy. Jeho sledování bude možné uskutečnit pouze skutečně velkými teleskopy. Předpokládaná jasnost planetky se bude pohybovat mezi 22. a 23. mag.

Na popsaném principu mohou být objekty díky gravitační síle Země zachycovány dlouhodobě či krátkodobě. Do současné chvíle vědci identifikovali pouze dva objekty, které kolem Země dokončily jeden nebo více oběhů a byly tak Zemí zachyceny v dlouhých epizodách.

Poprvé se tak stalo v roce 2006, kdy blízkozemní planetka 2006 RH120 obíhala prakticky celý rok kolem Země a to od července 2006 do července 2007. Podruhé se něco podobného stalo asteroidu s označením 2020 CD3, který byl Zemí zachycen na přelomu let 2016 a 2017 a obíhal ji až do roku 2020.

Asteroid 2024 PT5, tedy třetí známý podobný případ, by se měl podle vědců do okolí Země opět vrátit v roce 2055.